Nintendo DS i Playstation Portable | iPHONE | PSP DS Konsole - pocket - Skizo.org

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Wymiana ekranu dotykowego, w grubym dsie
PeCet
post 16-6-2008, 13:13:18
Post #1






Grupa: Members

Postów: 7
Dołączył: 6-9-2006
Nr użytkownika: 7,282



Jak w tytule i opisie: jakieś sugestie jak wymienić ekran dotykowy w pierwszym dsie? Patrzyłem tutaj po forum, ale oprócz sugesti że jest to bardzo łatwe nic nie znalazłem, znalazłem za to opis rozkręcania dsa ogólnie.
Dzięki z góry.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mr. Am/Pm
post 16-6-2008, 13:23:48
Post #2






Grupa: Members

Postów: 75
Dołączył: 21-1-2006
Skąd: Pułtusk
Nr użytkownika: 4,596



CYTAT(PeCet @ 16-6-2008, 14:13:18) *
Jak w tytule i opisie: jakieś sugestie jak wymienić ekran dotykowy w pierwszym dsie? Patrzyłem tutaj po forum, ale oprócz sugesti że jest to bardzo łatwe nic nie znalazłem, znalazłem za to opis rozkręcania dsa ogólnie.
Dzięki z góry.

Pierwszy DS, czyli classic, fat, czy jak go jeszcze tam nazywają.

Czy chodzi Ci o wymianę:
a) panelu dotykowego
b) dolnego wyświetlacza
c) to i to

Jeśli
a) to mogę Ci wysłać panel dotykowy za zero złotych (musisz tylko odkleić panel od wyświetlacza i przykleić nowy)
b) dolny wyświetlacz w classicu ma taką samą budowę jak górny (przynajmniej z moich obserwacji), więc radzę kupić na Allegro za jakieś 70 zł
c) to radzę już kupić DSa z uszkodzonym górnym wyświetlaczem i wymienić obie części za jednym zamachem (bez zabawy w przylepianie panelu do wyświetlacza)

Oczywiście potrzebny śrubokręt 3-gwiazdkowy "Y" i wprawna ręka ;)

Ten post edytował Mr. Am/Pm 16-6-2008, 13:24:35
Go to the top of the page
 
+Quote Post
PeCet
post 16-6-2008, 13:25:31
Post #3






Grupa: Members

Postów: 7
Dołączył: 6-9-2006
Nr użytkownika: 7,282



panelu z wyświetlaczem zgaduję, bo takie coś zakupiłem na allegro, a śrubokręta "Y" nie posiadam, ale wg. opisu rozkręcania chyba da radę bez niego (?)

edit: przykleić? czym?
edit2: czyli łatwiej mi bedzie sam panel wymienić niż cały ekranik, czy jak?

Ten post edytował PeCet 16-6-2008, 13:28:28
Go to the top of the page
 
+Quote Post
KILu
post 16-6-2008, 14:13:17
Post #4


Przyjaciel Skizo.org



Grupa: Members

Postów: 3,346
Dołączył: 2-12-2004
Skąd: Kruszwica / Poznań
Nr użytkownika: 590



Poszukaj w moich postach - niedawno bardzo szczegółowo opisałem cały proces wymiany touchscreena.

Śrubokręt Y jest baaardzo wskazany - bez niego będzie bardzo trudno. Na dealextreme kupisz go za parę zł wliczając wysyłkę.


--------------------
Chcesz do mnie napisać? Proponuję e-mail zamiast PM: klik!
(na PM odpiszę na dniach...:))
Go to the top of the page
 
+Quote Post
PeCet
post 16-6-2008, 14:14:53
Post #5






Grupa: Members

Postów: 7
Dołączył: 6-9-2006
Nr użytkownika: 7,282



CYTAT(KILu @ 16-6-2008, 14:13:17) *
Śrubokręt Y jest baaardzo wskazany - bez niego będzie bardzo trudno. Na dealextreme kupisz go za parę zł wliczając wysyłkę.

a nie da się gdzieś w polsce w internecie? na allegro nie widzę, ale może ślepy jestem

edit: jakby mi ktoś zarzucił linkiem do strony produktu, bo szukanie śrubokręt "Y" dużo nie daje i tak jak napisałem nie będę płacił nie wiadomo ile za przesyłke i kupował głupiego śrubokręta za granicą wink.gif

Ten post edytował PeCet 16-6-2008, 14:22:13
Go to the top of the page
 
+Quote Post
PeCet
post 16-6-2008, 14:37:58
Post #6






Grupa: Members

Postów: 7
Dołączył: 6-9-2006
Nr użytkownika: 7,282



Ok, znalazłem twojego posta, nie mniej teraz zastanawiam się czy dobrą rzecz kupiłem, patrząc po zdjęciach rozkręcania
takie coś mam
Go to the top of the page
 
+Quote Post
KILu
post 16-6-2008, 16:32:40
Post #7


Przyjaciel Skizo.org



Grupa: Members

Postów: 3,346
Dołączył: 2-12-2004
Skąd: Kruszwica / Poznań
Nr użytkownika: 590



Kupiłeś touch screen. :] A więc to, co trzeba. I mój opis będzie w sam raz.

Śrubokręt masz tutaj: www.dealextreme.com/details.dx/sku.1887 i zapłacisz za niego całe 2 zł razem z wysyłką. Nie jest szczególnie porządny, ale sprawdza się dobrze.


--------------------
Chcesz do mnie napisać? Proponuję e-mail zamiast PM: klik!
(na PM odpiszę na dniach...:))
Go to the top of the page
 
+Quote Post
grzybiarz
post 16-6-2008, 17:12:08
Post #8


Kąsolowiec, lat 8



Grupa: Members

Postów: 3,377
Dołączył: 11-12-2004
Skąd: Głogów
Nr użytkownika: 625



http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=383890771
Tutaj "śrubokret" na Allegro.
W ogole wpisz "wkrętak Y" w Google, bo mówiąc śrubokręt to tak jakbyś na dżdżownice powiedział "glizda" smile.gif
Edit: Wow, 2 zł z wysyłką, ależ zdzierstwo na Allegro :|

Ten post edytował grzybiarz 16-6-2008, 17:13:09


--------------------
|klonA2600, 1991| |klonNES, 1994| |PSX, 1998| |PC, 2001/2004/2009|
|NNG, 2005| |PSP, 2005| |NDS, 2006| |PS3, 2008/2011| |PSV, 2012|
Go to the top of the page
 
+Quote Post
PeCet
post 16-6-2008, 17:17:07
Post #9






Grupa: Members

Postów: 7
Dołączył: 6-9-2006
Nr użytkownika: 7,282



Ok, dzięki wszystkim, głównie za cierpliwość do mnie wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
_Shaman_
post 16-6-2008, 20:46:03
Post #10






Grupa: Members

Postów: 61
Dołączył: 20-7-2007
Skąd: jarosław
Nr użytkownika: 10,162



Aha, to ja się dołączę do tematu i mam pytanie : Czy można w touchscreenie od DS Classica wymienić samą folię dotykową (widziałem coś takiego na dealextreme)? Jeśli tak to czy trudno się to robi wink.gif ?


--------------------


Go to the top of the page
 
+Quote Post
KILu
post 17-6-2008, 05:24:29
Post #11


Przyjaciel Skizo.org



Grupa: Members

Postów: 3,346
Dołączył: 2-12-2004
Skąd: Kruszwica / Poznań
Nr użytkownika: 590



CYTAT(grzybiarz @ 16-6-2008, 17:12:08) *
W ogole wpisz "wkrętak Y" w Google, bo mówiąc śrubokręt to tak jakbyś na dżdżownice powiedział "glizda" smile.gif


Śrubokręt to jak najbardziej poprawne określenie - równie (jeśli nie bardziej) poprawne, co wkrętak. :]


Shaman: przecież cały czas o tym rozmawiamy. Nie o wymianie całego LCD z touchscreenem, tylko samego touchscreena. To nie jest "folia", tylko "szybka".

Ten post edytował KILu 17-6-2008, 05:25:36


--------------------
Chcesz do mnie napisać? Proponuję e-mail zamiast PM: klik!
(na PM odpiszę na dniach...:))
Go to the top of the page
 
+Quote Post
_Shaman_
post 17-6-2008, 09:28:26
Post #12






Grupa: Members

Postów: 61
Dołączył: 20-7-2007
Skąd: jarosław
Nr użytkownika: 10,162



CYTAT(KILu @ 17-6-2008, 05:24:29) *
Shaman: przecież cały czas o tym rozmawiamy. Nie o wymianie całego LCD z touchscreenem, tylko samego touchscreena. To nie jest "folia", tylko "szybka".

A no fakt wink.gif, po prostu nie zauważyłem że szybka na zdjęciu powyżej jest przezroczysta wink.gif.

Ten post edytował _Shaman_ 17-6-2008, 09:40:23


--------------------


Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ryjek
post 17-6-2008, 10:10:18
Post #13






Grupa: Members

Postów: 476
Dołączył: 10-4-2007
Skąd: Tarnów
Nr użytkownika: 9,493



Tematyka wymiany całego TS w DS Classic opisana jest dokładnie tutaj: KLIK! Dzięki KILu.
Paczuszka z DX już do mnie leci, jak tylko dostanę w swoje łapki nowy TS i go zamontuję opiszę co i jak, jak to wygląda w praktyce i jak działa nowy TS. I tak jak polecił KILu - zakupiłem ichniejszy śrubokręt za 0,96$ - nie będę musiał kombinować ze zwykłym "płaskim" śrubokrętem jak w przypadku pierwszego rozkręcania DS'a (co ciekawe - nie zjechała się żadna śrubka, tylko śrubokręt z "płaskiego" zamienił się w... Taki: \/)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
_Shaman_
post 23-6-2008, 17:02:39
Post #14






Grupa: Members

Postów: 61
Dołączył: 20-7-2007
Skąd: jarosław
Nr użytkownika: 10,162



Na początku podziękowania dla Mr. Am/Pm'a za ts'a. Ale ja w sprawie czegoś innego.
Odkleiłem touchscreena i na ekranie LCD zostały ślady. Wziąłem więc ściereczkę i lekko ją nawilżyłem. Niestety zapomniałem o kleju na LCD i zostały na nim paskudne włókna (i ślady po zdejmowaniu ts'a). Czym można to wyczyścić?

Aha, ts, który zdejmowałem był formie giętkiej folii, natomiast ten który dostałem od Mr. Am/Pm'a był grubszy, przypominał szybkę. Taki też będzie pasował?

Ten post edytował _Shaman_ 23-6-2008, 17:04:47


--------------------


Go to the top of the page
 
+Quote Post
KILu
post 24-6-2008, 05:13:17
Post #15


Przyjaciel Skizo.org



Grupa: Members

Postów: 3,346
Dołączył: 2-12-2004
Skąd: Kruszwica / Poznań
Nr użytkownika: 590



smile.gif))
Będzie pasował, gdy całkowicie usuniesz stary TS. Póki co zdjąłeś jedynie jego górną powłokę dotykową (i tym samym go zniszczyłeś). To, co znajduje się pod spodem i jest naklejone do LCD czarną, gumową podkładką również musisz odkleić. Tylko uważaj, by nie złamać LCD - bardzo o to łatwo. Uważaj też na gumową podkładkę - będzie Ci potrzebna.

Ślady kleju czyścisz izopropanolem (najtańsze jego źródło to chusteczki do dezynfekcji, do kupienia w każdej aptece).


--------------------
Chcesz do mnie napisać? Proponuję e-mail zamiast PM: klik!
(na PM odpiszę na dniach...:))
Go to the top of the page
 
+Quote Post
_Shaman_
post 25-6-2008, 16:57:48
Post #16






Grupa: Members

Postów: 61
Dołączył: 20-7-2007
Skąd: jarosław
Nr użytkownika: 10,162



CYTAT(KILu @ 24-6-2008, 05:13:17) *
smile.gif))
Będzie pasował, gdy całkowicie usuniesz stary TS. Póki co zdjąłeś jedynie jego górną powłokę dotykową (i tym samym go zniszczyłeś). To, co znajduje się pod spodem i jest naklejone do LCD czarną, gumową podkładką również musisz odkleić. Tylko uważaj, by nie złamać LCD - bardzo o to łatwo. Uważaj też na gumową podkładkę - będzie Ci potrzebna.

Ślady kleju czyścisz izopropanolem (najtańsze jego źródło to chusteczki do dezynfekcji, do kupienia w każdej aptece).

OK, poszło znacznie sprawniej niż myślałem wink.gif. Co prawda idealnie nie jest, ale przesunięcie wynoszące jakieś 0,2 mm mi nie przeszkadza wink.gif. Wielkie dzięki za pomoc i wielkie dzięki dla Mr. Am/Pm'a za ts.


--------------------


Go to the top of the page
 
+Quote Post
PeCet
post 27-6-2008, 16:14:28
Post #17






Grupa: Members

Postów: 7
Dołączył: 6-9-2006
Nr użytkownika: 7,282



Niby podpiąłem, ale konsola się nie włącza, tj. włącza się, biały ekran, sekunda, i sie wyłącza :/ :/
Nie mam pojęcia czemu się tak dzieje, podpiąłem wszystko tak jak było w opisie, jakieś sugestie oprócz: wyrzuć konsolę? ;/

edit: konsolka zapala też diody na chwilke, i jak jest podpięta do ładowarki to sie normalnie świeci na czerwono, tylko nie włącza ;/

edit2: czytam to forum i przeczytałem u was że może chodzić o bezpiecznik, ale teraz pytanie gdzie on się znajduje dokładnie na płycie głównej, bo ja go nie potrafię zlokalizować i jak go wymienić, jaki kupić? oczywiście jeśli się mylę to proszę o inne sugestie czemu to sie nie włącza

edit3: na razie w internecie znajduje tylko opisy i schematy fuse'a w lajcie ;/
edit4: F2 znalazłem, F1 szukam...

edit5: czasem się włacza (raz na 50 razy ), ale i tak TS nie działa wtedy i nie wiem od czego to zależy, chyba bedzie trzeba serwisu poszukać w krakowie...

Ten post edytował PeCet 27-6-2008, 19:00:42
Go to the top of the page
 
+Quote Post
KILu
post 27-6-2008, 21:22:11
Post #18


Przyjaciel Skizo.org



Grupa: Members

Postów: 3,346
Dołączył: 2-12-2004
Skąd: Kruszwica / Poznań
Nr użytkownika: 590



Źle wsunąłeś taśmę od jednego z LCD. Rozepnij wtyczkę i dociśnij taśmę do momentu, gdy pogrubiony fragment pokryje się z białą linią na płytce drukowanej.


--------------------
Chcesz do mnie napisać? Proponuję e-mail zamiast PM: klik!
(na PM odpiszę na dniach...:))
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 20 4 2014 - 21:34:52


skizo.org (c) 2004-2010 | rss | | Gry na gaminator.pl: Nowe gry - Najlepsze gry
Konsole i telefony komórkowe - PlayStation Portable | Nintendo DS | GameBoy Advance | Retro | iPhone
All Rights Reserved